Rapport

Betongteknikens utveckling och betydelse för svensk vattenkraftsutbyggnad

Uppdaterad 2023-12-07 Publicerad 2018-11-27

Utvecklingen av betongbyggnadstekniken i början av 1900-talet gjorde den storskaliga utbyggnaden av vattenkraft möjlig i Sverige och många andra länder. I Sverige fortgick utvecklingen med oförtruten kraft tills vattenkraftsutbyggnaden började klinga av under 1970-talet.

Länge har det saknats en redogörelse för betongteknikens utveckling och betydelse för den svenska vattenkraftsutbyggnaden. I den här rapporten görs det en historisk tillbakablick och därefter en gedigen beskrivning av hur betongen sammansattes, hur konstruktionerna utformades, vilka metoder som användes vid arbetena och vilka problem som uppstod med tiden.

Här redovisas det också vilka nationella bestämmelser för konstruktioner av cement och betong som det fanns vid olika tidpunkter. Vidare återges delar ur vattenkraftsbranschens egenhändigt framtagna anvisningar för betongarbeten med syftet att visa hur de förändrades i takt med den tekniska utvecklingen. Till sist finns det även ett avsnitt som beskriver betongdammens utveckling.

Rapporten är en unik beskrivning av betongbyggnadsteknikens utveckling och betydelse för svensk vattenkraftsutbyggnad från sent 1800-tal och framåt.

Nyheter

Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Beslutsstöd för återvinning av slaggrus fungerar, men behöver uppdateras

För att underlätta bedömningen av potentiella miljö- och hälsorisker med återvinning av slaggrus, finns ett beslutstöd sedan 2019. I det här projektet har forskarna undersökt hur beslutsstödet fungerar i praktiken.

8 apr 2024


Exploring vibrations in power plants with Professor Rainer Nordmann

Energiforsk and Professor Rainer Nordmann have arranged a one-day-lecture tour of Sweden and Finland on turbogenerator vibrations.

4 apr 2024 - Kärnkraft


Ny rapport: Vätgas har goda förutsättningar att bidra med flexibilitet till elsystemet

I ett framtida energisystem kan vätgas utgöra en flexibel resurs som bidrar till att balansera elsystemet på olika tidshorisonter, både avseende effekt- och energibalans och frekvensreglering.

3 apr 2024 - Energisystem


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2018:481

Författare

Martin Rosenqvist