Rapport

Smarta elnät - för vem?

Uppdaterad 2024-03-26 Publicerad 2018-02-20

I visionen om smarta elnät antas att hushåll aktivt ska medverka genom att använda teknik och lastbalansera sin elanvändning. Dessvärre finns det en brist på kunskap om hur tekniken för smarta elnät ska designas och implementeras för att passa in i människors vardag.

Trots omfattande forskning om människors samverkan med digitala system tycks denna inte ha nått en tillämpning på smarta elnät. Om tekniken brister i användbarhet riskerar visionen med smarta elnät att inte förverkligas.

Resultaten visar bland annat att införandeprojekten domineras av fokus på teknik framför sociala faktorer, att begreppet ”aktiva användare” är diffust och att det är en utmaning i att hitta en bra balans mellan automation av systemen och användarstyrning.

Rapporten avslutas med rekommendationer utifrån de slutsatser som dragits. Nästa steg blir att kommunicera projektets kunskap till relevanta målgrupper och att se till att mer samhällsvetenskaplig och beteendevetenskaplig kompetens integreras i sammanhang där smarta elnät ska införas i bostäder.

Nyheter

Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Beslutsstöd för återvinning av slaggrus fungerar, men behöver uppdateras

För att underlätta bedömningen av potentiella miljö- och hälsorisker med återvinning av slaggrus, finns ett beslutstöd sedan 2019. I det här projektet har forskarna undersökt hur beslutsstödet fungerar i praktiken.

8 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2018:470

Författare

Cecilia Katzeff, Hanna Hasselqvist, Elin Önnevall, Sofie Nyström