Rapport

Fossil free tissue drying

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2016-01-27

Det går åt mycket energi vid torkning av mjukpapper.  I moderna mjukpappersprocesser utnyttjas direkteldade torkkåpor där rökgaserna från gasol- eller naturgasförbränning blåser mot det våta pappret. I den här förstudien har forskarna undersökt vad som händer vid ett byte från gasol till gas från termiskt förgasad biomassa i ett mjukpappersbruk med en maximal gasolförbrukning motsvarande 7 MW.

Det visar sig att torkkapaciteten sannolikt kommer att upprätthållas om gasol ersätts med biobaserad syntesgas. Resultaten visar också att de undersökta förgasningsteknikerna alla kan tillämpas för att omvandla flisat trämaterial till gas av tillräcklig kvalitet. Tre tekniker har visat sig vara mest lämpade avseende den totala energieffektiviteten och den totala förbrukningen av biomassa. Det finns dock behov av ytterligare experimentella test för att fastställa sambandet mellan gasens tjärinnehåll och påverkan av lukt och sot på mjukpappret i nästa steg av en konceptutveckling.

Nyheter

Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Beslutsstöd för återvinning av slaggrus fungerar, men behöver uppdateras

För att underlätta bedömningen av potentiella miljö- och hälsorisker med återvinning av slaggrus, finns ett beslutstöd sedan 2019. I det här projektet har forskarna undersökt hur beslutsstödet fungerar i praktiken.

8 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2016:231

Författare

Lars Nilsson, Roy Andreasson, Bengt Axelsson, Christer Gustavsson, Raffaele Malutta, Anders Ottosson, Fredric Paulson, Carl Zotterman