Rapport

Low Emission Combustion Technology for Landfills

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2017-01-31

Förbränning av förnybara bränslen i brännkammare är en viktig del av dagens elproduktion. Med en större andel bioenergi i samhället är det också en utmaning att effektivisera den förbränningsteknik som används. Här har har förbränning av metandominerade lågvärdiga gaser studerats i en ny typ av brännkammare.

Genom den här forskningen har nya kinetikscheman tagits fram och använts i förbränningssimuleringar i en så kallad Gasbox-brännare. I studien har blandningar av metan, propan och deponigaser simulerats. Simuleringarna stämmer någorlunda väl överens med experimentella resultat för flödes- och förbränningsstorheter. Det handlar exempelvis om utsläpp, kväveoxidkoncentrationer och temperaturer.

–Vi har fått en djup förståelse för hur brännkammaren fungerar i teorin och visat på möjligheten till att utvinna energiinnehållet från lågvärdiga gaser, säger projektledaren Abdallah Abou-Taouk projektledare på Cleanergy AB som står bakom studien. 

Fynden gör det möjligt att utvinna energi från källor som tidigare inte kunde användas. Här finns potential att förhindra potenta växthusgaser från att nå ut i atmosfören och samtidigt utnyttja gaserna för energiproduktion.

Baserat på dessa slutsatser föreslås modifieringar av Gasbox-brännaren vilka via nya konstruktionsunderlag kan leda fram till att bygga och testa en ny prototyp. Den kan sedan integreras i en Stirlingmotor för tester med olika lågenergi- och deponigaser.

Nyheter

Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Beslutsstöd för återvinning av slaggrus fungerar, men behöver uppdateras

För att underlätta bedömningen av potentiella miljö- och hälsorisker med återvinning av slaggrus, finns ett beslutstöd sedan 2019. I det här projektet har forskarna undersökt hur beslutsstödet fungerar i praktiken.

8 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2017:347

Författare

Abdallah Abou-Taouk, Martin Nilsson, Pontus Wettrell, Jan Holmström, Håkan Sandberg, Lars Gustavsson