Rapport

Solceller på svenska kontorsbyggnader

Uppdaterad 2023-04-05 Publicerad 2016-02-01

Resultaten från denna studie visar att lönsamheten för en solcellsanläggning är känslig för en mängd fastighetsspecifika, tekniska och ekonomiska parametrar. Optimal placering av en solcellsanläggning ur ett lönsamhetsperspektiv beror i hög grad på byggnadens specifika tak- och fasadförutsättningar.

Dyra speciallösningar stjälper lätt en solcellsinvestering. Rekommendationen är därför att planera tak- och fasadyta för solceller i tidigt skede för att möjliggöra för användandet av standardmoduler.

Lönsamheten beror även i hög grad på hur väl produktionen av el sammanfaller med behovet av el i byggnaden. Samtidigt är det lättare att nå lönsamhet för stora solcellsanläggningar på grund av lägre investerings- och installationskostnader per installerad effektenhet. I vissa fall kan det till och med vara ekonomiskt motiverat att överdimensionera en solcellsanläggning.

Särskilt känslig är lönsamheten för den framtida elprisutvecklingen, eventuellt investeringsstöd och dess stödnivå samt för skattereglerna kring försäljning av el. För att minska osäkerheten i en solcellsinvestering behövs långsiktiga lagar och regler kring solceller.

Praktiskt beslutsstöd
Här kan du ladda ned ett beslutsstöd som kan användas av dig som överväger att installera solceller på en kontorsbyggnad.

Nyheter

Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Beslutsstöd för återvinning av slaggrus fungerar, men behöver uppdateras

För att underlätta bedömningen av potentiella miljö- och hälsorisker med återvinning av slaggrus, finns ett beslutstöd sedan 2019. I det här projektet har forskarna undersökt hur beslutsstödet fungerar i praktiken.

8 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2016:232

Författare

Elsa Fahlén, Jesper Karlsson, Nina Johansson, Eva Grill, Kajsa Flodberg, Catrin Heincke