Rapport

Climatic conditions inside nuclear reactor containments

Uppdaterad 2024-03-05 Publicerad 2016-06-21

Här presenteras avhandlingen från ett doktorandprojekt som handlar om fuktförhållanden i reaktorinneslutningars väggar.

Avhandlingen beskriver tidigare, pågående och framtida omfördelning av fukt i betongkonstruktionerna, men också bidraget av fukt från betongen. Det är första gången som en systematisk genomgång av fuktinnehåll i kärnkraftens betongkonstruktioner har gjorts.

Resultaten visar att det fortfarande efter 30 år pågår uttorkning av reaktorinneslutningarnas betong. Det betyder att betongen också i fortsättningen kommer att bidra med fukt till inneslutningens utrymmen ända fram tills verket tas ur drift. Det här har stor betydelse för kärnkraftindustrin som nu bättre kommer att kunna utvärdera effekten av olika fuktberoende processer i reaktorinneslutningarna, exempelvis krympning, korrosion av metaller och betongens strålskyddsegenskaper. Det kommer också att bli lättare att bedöma risken för att olika nedbrytningsprocesser sätts igång.

Nyheter

Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Beslutsstöd för återvinning av slaggrus fungerar, men behöver uppdateras

För att underlätta bedömningen av potentiella miljö- och hälsorisker med återvinning av slaggrus, finns ett beslutstöd sedan 2019. I det här projektet har forskarna undersökt hur beslutsstödet fungerar i praktiken.

8 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2016:287

Författare

Mikael Oxfall