Rapport

Framtida fjärrvärmeteknik

Uppdaterad 2024-03-14 Publicerad 2017-08-29

Dagens fjärrvärmeteknik skapades när hus hade ett stort behov av värme, och den värmen från början kom från fossila bränslen. I framtiden förväntas husen ha betydligt lägre värmebehov och värmen kommer från förnyelsebar, återvunnen och lagrad värme. Och värmeflödena i de husen blir mer lönsamma om lägre temperaturer används i fjärrvärmenäten.

Här föreslår forskarna en ny tekniklösning som mer än halverar dagens temperaturnivåer i de svenska fjärrvärmesystemen. Det handlar om att göra tre enkla förändringar av den befintliga tekniken.

Den första förändringen är att lägga ett tredje rör i distributionsnätet för att återcirkulera de varmhållningsflöden som behövs i nätet vid de tidpunkter när kunderna inte har behov av värme. Då blandas inte det flödet med leveransflödets låga returtemperatur efter avkylningen i fjärrvärmecentralen.

Den andra som behöver göras är att sänka framtemperaturen i nätet med ungefär fem grader genom att ha längre värmeväxlare i fjärrvärmecentralerna. Den tredje förändringen är att införa lägenhetscentraler i flerbostadshus för att kunna bereda varmvatten nära slutkunden vilket betyder att behovet av varmhållande varmvattencirkulation försvinner.

Nyheter

Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Beslutsstöd för återvinning av slaggrus fungerar, men behöver uppdateras

För att underlätta bedömningen av potentiella miljö- och hälsorisker med återvinning av slaggrus, finns ett beslutstöd sedan 2019. I det här projektet har forskarna undersökt hur beslutsstödet fungerar i praktiken.

8 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2017:419

Författare

Helge Averfalk, Sven Werner