Kina bygger reaktorer igen

Kina bygger reaktorer igen

Kina fortsätter efter flera års uppehåll att bygga reaktorer. Bygget av fyra nya Hualong-1 drar nu igång och samtidigt har kontrakt just tecknats med Rosatom om att bygga fyra ytterligare VVER-1200 i Kina.

2019-04-05

Kina har inte påbörjat bygget av några nya reaktorer sedan december 2016 då man inledde bygget av Fangchenggang 4.Det råder en osäkerhet kring hur kärnkraften ska komma att utvecklas när det nuvarande målet om 58 GW installerad elektrisk effekt i kärnkraften är nått. Visserligen står Kina inför utmaningen att fortsätta öka sin elproduktion kraftigt och man siktar också på att öka andelen ren energi i sin mix ännu kraftigare. Det här borde ge ett starkt sug efter ny kärnkraft. Men intressena runt kolproduktionen är starka. Sex miljoner människor har sin utkomst från kolindustrin som är en viktig del av Kinas ekonomi och i praktiken har det visat sig svårt för Peking att minska kolets roll.

Besluten om att starta nya reaktorbyggen är därmed viktigt, inte minst då det ger en vink om hur inriktningen i nästa femårsplan skulle kunna se ut. Målet 110 reaktorer till 2030 har diskuterats, men allt avgörs av hur den nya femårsplanenen som väntas komma i sin första version under 2019 kommer att se ut.

Två kinesiska Hualong-1 ska byggas vid Zhangzhou. Det första blocket planeras börja byggas redan den 30:e juni i år. Det andra blocket ska byggas med tio månaders fördröjning. Två ytterligare Hualong-1 kommer att byggas vid Taipingling. Tanken från början var att amerikanska AP1000-reaktorer skulle ha byggts vid båda de här kraftverken, men de förseningar och fördyringar som har drabbat AP1000 har lett till att man nu alltså bygger inhemska reaktorer istället.

Två kontrakt har tecknats med Rosatom. Det ena innebär att ryssarna ska leverera två VVER-1200 som block 7 och 8 vid kärnkraftverket Tianwan. Genom det andra kontraktet startar ingenjörsarbetena för ytterligare två VVER-1200 vid det nya kärnkraftverket Xudabao. Block 1 och 2 som är tänkta att bli två AP1000, inte har börjat byggas ännu. Byggstarten för Tianwan 7 är planerad till maj 2021, Xudabao 3 ska börja byggas i oktober 2021, Tianwan 8 i mars 2022. Xudabao 4 börjar byggas sist av de fyra, men både Xudabao 3 och 4 planeras vara i drift 2028. När Tianwans åtta block står klara kommer det att vara världens största kärnkraftverk med en installerad elektrisk effekt över 8200 MW. Jaitapur i Indien planeras för sex EPR med en total effekt om 9600 MW, men det är än så länge osäkert om det kraftverket kommer att byggas och om det i så fall kommer att få sex reaktorer.

China National Nuclear Corporation (CNNC) har gått ut med ett uttalande om att Kina har kapacitet att börja bygga sex till åtta reaktorer om året så snart tillståndsprocesserna återgår till det normala. Företaget menar också att det är nödvändigt att utbygganden tar fart för att kärnkraftssektorn ska bli långsiktigt lönsam och för att man ska kunna nå sina mål om att minska kolets betydelse i energimixen. Minst åtta block om året skulle behöva tas i drift. CNNC menade också att kommunikationsproblem och missförstånd hos allmänheten har varit ett av skälen till att Kina inte tidigare har kommit igång med att bygga ut kärnkraften igen efter olyckan i Fukushima.