Ånggeneratorbyte på kärnkraftverket Koeberg

Ånggeneratorbyte på kärnkraftverket Koeberg

Koeberg vid atlantkusten med Taffelberget i bakgrunden.

Sydafrika är i stort behov av koldioxidfri elproduktion. Ånggeneratorbytet på Koeberg är en mycket viktig del för att bevara 5% av Sydafrikas elproduktion och säkra elförsörjningen.

2021-11-29

Afrikas enda kärnkraftverk ligger utanför Kapstaden, cirka 30 km norr om staden vid atlantkusten. Sydafrika brottas både med leveranssäkerhet i elsystemet och med utmaningen att sänka koldioxidutsläppen. De två reaktorerna vid Koeberg startade 1984 och utgör med vardera 970 MW elektrisk effekt en viktig pusselbit i Sydafrika elförsörjning. För att förlänga driften behöver dock ånggeneratorerna vid båda reaktorerna bytas ut, något som de flesta tryckvattenreaktorer i världen redan har gjort.

År 2014 signerade Eskom, Sydafrikas statsägda elbolag som äger Koeberg) ett kontrakt om 2,3 miljarder ZAR med Areva (nu Orano) för design, tillverkning och installation av nya ånggeneratorer, tre var per block. Ursprungligen skulle dessa tillverkas i Frankrike men av flera orsaker flyttades tillverkningen till Japan och Kina.

De första tre nya ånggeneratorerna anlände till kraftverket i september 2020. Ånggeneratorerna, 20 meter långa och med en vikt på 380 ton, var tänkta att installeras på Koeberg 1 mellan februari och juni 2021. Efter en incident innan den planerade revisionen 2021, ändrades bytet till block 2 och tidsmässigt till början av 2022.

Koeberg har varit i drift i 37 år och bytet av ånggeneratorer är bara en del av ett större program för att förlänga drifttiden med 20 år. Programmet inleddes efter att ha godkänts av Eskoms styrelse 2010. Den totala uppskattade kostnaden för drifttidsförlängningen är 20 miljarder ZAR. Utöver ånggeneratorbytet består programmet av installation av en ny borvattentank för bränslebyte (färdigt 2019), ett nytt reaktortanklock till Koeberg 2, omfattande och nya säkerhetsanalyser för de båda blocken samt moderniserade turbindelar för framtida effekthöjningar.

Projektets omfattande säkerhetsanalyser sammanfattade att nya ånggeneratorer kan installeras på ett säkert sätt och att blockens drifttid kan förlängas utöver de ursprungliga 40 åren. Ånggeneratorbyte är den största och mest kostsamma underhållsåtgärd som genomförs på kärnkraftverk men har genomförts på många kärnkraftverk runt om i världen. Genomförda analyser har granskats och godkänts av Sydafrikas kärnkraftmyndighet, NNR.

Efter att de sex gamla ånggeneratorerna har monterats bort kommer de att lagras på kraftverket innan de demonteras i mindre delar och packas för slutlig förvaring i Sydafrikas slutförvar för radioaktiv avfall.

Det första ånggeneratorbytet är planerat till någon gång mellan januari och maj 2022 på Koeberg 2 och är liksom bytet på Koeberg 1 av stor betydelse för Sydafrikas framtida elförsörjning och landets ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen.