Rapport

Experience from asset management of installed safety related programmable platforms/systems in Swedish NPPs

Uppdaterad 2023-11-06 Publicerad 2016-03-02

Här analyseras erfarenheter från projekt som gjort ändringar i programmerbara system i nordiska kärnkraftverk. I studien har design och arbetsprocesser som påverkar säkerhet, kvalitet och kostnadseffektivitet undersökts vid verken i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark.

Slutsatsen är att den största påverkan görs när utrustningen väljs och konfigureras för första gången. Ju mer funktionalitet som installeras i plattformen och ju mer kommunikation, både intern och extern, desto mer komplext blir det att göra ändringar och verifiera systemet över tid.

Forskarna rekommenderar strategin att vara selektiv vid acceptans av ändringar i PE-system. Man bör också  utvärdera om den efterfrågade funktionaliteten för anläggningen kan uppnås genom andra tekniska lösningar som inte leder till ändringar i PE-system. Om få ändringar planeras i PE-system är kärnkraftverken generellt mer nöjda vid användning av leverantören.

Nyheter

Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Beslutsstöd för återvinning av slaggrus fungerar, men behöver uppdateras

För att underlätta bedömningen av potentiella miljö- och hälsorisker med återvinning av slaggrus, finns ett beslutstöd sedan 2019. I det här projektet har forskarna undersökt hur beslutsstödet fungerar i praktiken.

8 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2015:147

Författare

Karin Ferm, David Klamer