Rapport

Bränsleceller i intermodala transportsystem

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2018-03-23

Intermodala transporter, det vill säga en kombination av väg- och järnvägstransporter, har ofta betydande fördelar ur energiförbruknings- och miljösynpunkt jämfört med direkta vägtransporter. Det är en svag länk är vid omlastning där man använder dieseldrivna maskiner och i de anslutande vägtransporterna som görs med förbränningsmotordrivna fordon.

Rapporten visar att det finns en stor utvecklings- och förbättringspotential om vätgasdrift införs. En övergång från dieseldrift till bränsleceller och vätgasdrift ger en betydande reduktion av koldioxidutsläppen. Men anläggningar för vätgas till fordon är kostsamma och det krävs ett visst antal fordon, truckar och växellok i ett system för att kunna bära de höga investeringskostnaderna. Resultaten visar här att intermodala terminaler kan utgöra intressanta noder i ett sådant system.

Det är möjligt att implementera ett vätgasbaserat internt transportsystem för stora industrianläggningar med ett stort energibehov och med drift dygnet runt. För intermodala terminaler med ett lågt energibehov och en drift av maskinerna på endast några timmar per dag är däremot batterielektrisk drift att föredra. Om anslutningstransporter med dragbilar inräknas kan däremot vätgasdrift vara ett möjligt alternativ även för terminaler med få fordon, materialhanteringsmaskiner och lok.

Nyheter

Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Beslutsstöd för återvinning av slaggrus fungerar, men behöver uppdateras

För att underlätta bedömningen av potentiella miljö- och hälsorisker med återvinning av slaggrus, finns ett beslutstöd sedan 2019. I det här projektet har forskarna undersökt hur beslutsstödet fungerar i praktiken.

8 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2018:478

Författare

Angelika Treiber